Annonce

Annonce

Fra rådgivning i marken til digital vidensdeling: Den nye fælles platform AG Energy Platform skal være et forum fyldt med viden, som landbrugserhvervet kan tage med sig ud på marken.

Ny digital platform giver landmanden værktøjer til at mindske klimaaftrykket

En ny gratis platform skal være et forum for landbrugsbranchen og forskere, så de kan dele viden med hinanden og info om nyt udstyr, som kan gøre landbruget mere klimavenligt.

'Vejen mod et fossilfrit EU-landbrug', står der på Agro Fossil Frees hjemmeside.

Agro Fossil Free er et fireårigt EU-projekt, der skal hjælpe landbruget med at reducere brugen af fossile brændstoffer, og det har netop lanceret et nyt værktøj i form af den fælles gratis platform AG Energy Platform.

Hensigten med platformen er at give folk fra branchen og forskere et fælles sted at søge hen for at dele viden, informationer om udstyr, hjælp til investeringer og nye teknikker, som kan gøre landbruget mere bæredygtigt. I alt deltager ni lande i projektet, heriblandt Danmark, som er repræsenteret af Aarhus Universitet og Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel). Det oplyser Icoel i en pressemeddelelse.

Platformen er både rettet mod landmænd og gartnere, der kan orientere sig om ny viden og teknologi på området, mens virksomheder kan bruge platformen til at profilere deres udstyr. Ifølge Agro Fossil Free vil platformen hjælpe med at besvare spørgsmål som:

  • Hvilke teknologier er tilgængelige?

  • Hvor kan man få dem?

  • Hvad vil være fordelene (dvs., hvor meget vil produktionen stige, eller hvor mange penge vil blive sparet)?

  • Hvor meget vil det koste?

  • Hvordan får man investeringen finansieret?

"Mere aktuelt end nogensinde"

Også forskere og rådgivere kan finde inspiration på den nye platform, hvor man desuden kan dele videnskabelige artikler og undervisningsmateriale om klimavenligt landbrug.

”Platformen har et stort potentiale for at være med til at fremme en hurtigere implementering af ny teknologi, der kan reducere klimaaftrykket fra vores fødevareproduktion ved at reducere brugen af fossile brændstoffer i landbruget. Med Ruslands invasion af Ukraine er den dagsorden blevet mere aktuel end nogensinde,” vurderer Arne Grønkjær Hansen, der er specialkonsulent inden for teknologi og miljø hos Icoel.

 ”Målet er, at så mange som muligt opretter sig som brugere af platformen, så vi kan få del i hinandens viden og erfaringer og på den måde optimere indsatsen. Det kan også handle om at inspirere beslutningstagere, når det for eksempel handler om de finansieringsmodeller, som de forskellige lande har til at implementere ny teknologi på området,” uddyber Arne Grønkjær Hansen.

Det er gratis at oprette sig som bruger på platformen, der er tilgængelig for alle på Agro Fossil Free. Forskere fra Aarhus Universitet kvalitetssikrer de bidrag, der kommer fra Danmark.

Ud over Danmark deltager Grækenland, Holland, Tyskland, Irland, Polen, Spanien, Italien og Belgien i projektet.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark